Så mye øker boligverdien med fornybare energikilder som solceller

De siste årene har vi sett en betydelig økning i populariteten til fornybare energikilder, særlig solcellepaneler. Stadig flere huseiere ønsker å redusere karbonavtrykk og samtidig spare penger på strømmen. Fornybare energikilder kan i tillegg ha en annen stor fordel: De kan øke boligverdien.

Men nøyaktig hvor mye øker verdien av boligen din? Hvilke energitiltak bør du prioritere med tanke på lønnsomhet? Vi i inneklimapriser tar en nærmere titt på hva ekspertene sier.

Kan fornybare energikilder øke boligverdien?

Flere studier har oppdaget at fornybare energikilder som solceller kan øke boligens verdi og føre til en høyere salgspris. Andre klimatiltak som energieffektiv oppvarming og smart energistyring slår også positivt ut. I tillegg kan solcelleanlegg og andre energitiltak føre til bedre energimerking, noe som kan gi deg lavere renter på boliglånet.

Det er flere grunner til hvorfor energieffektive boliger er attraktive for kjøperne:

  • Reduserte strømutgifter: De høye strømprisene gjør energitiltak som solceller mer attraktivt for huseiere.
  • Bærekraft: Stadig flere ønsker å redusere karbonavtrykket til boligen og på den måten bidra til en bærekraftig fremtid.
  • Lavere renter på boliglånet: Solcelleanlegg og andre energitiltak kan føre til bedre energimerking, noe som igjen kan føre til lavere renter på boliglånet.

Så mye øker boligverdien med solceller

Sveriges lantbruksuniversitetet og energiselskapet Vattenfall utførte en studie der de konkluderte med at solceller kan øke boligverdien med hele 14 %. De sammenlignet statistikk fra 50 000 bolighandler og 8000 boliger med solcelleanlegg for å komme frem til svaret. Studien tok hensyn til forskjellige faktorer som byggeår, boareal, størrelse på tomten, antall rom og lignende.

En studie av Zillow Research i USA konkluderte med at boliger med solcellepaneler i gjennomsnitt solgte for 4,1 % mer enn tilsvarende hjem uten solceller. Undersøkelsen oppdaget også at beliggenhet og standard på boligen har innvirkning på hvor mye verdien økte for boliger med solceller på taket.

Dersom du vil vite hvor mye verdien på nettopp din bolig kan øke, må du undersøke hvor mye solkraft det er realistisk å produsere. Flere faktorer påvirker lønnsomheten til solcelleanlegget, blant annet størrelsen på taket, solinnstråling der du bor og hvilket solcelleanlegg du velger

Energimerking påvirker både boliglån og boligverdi

Ifølge NVE, viser europeiske studier at energimerking kan påvirke boligverdien. Salgsprisen økte med 2-4 % kun ved å øke energimerkingen med ett trinn. Studiene ble utført i en rekke land, for eksempel Storbritannia, Frankrike og Østerrike. Ifølge Daniel Ø. Helgesen, administrerende direktør i Norsk takst vil energieffektivitet gjøre et stort utslag også for verdien av norske boliger.

Tilgang til fornybare energikilder som solcellepaneler kan hjelpe deg med å få bedre energimerking, særlig i kombinasjon med bedre isolasjon, smart strømstyring og energieffektiv oppvarming av rom og varmtvann. Ikke bare kan du spare penger på strømregningen og øke boligverdien, men du kan også spare penger på boliglånet.

Fremtidens boliger har fornybare energikilder

Energimerke A er hovedsakelig kun realistisk for dem som skal bygge nytt eller totalrenovere boligen. Boligen følger standarder til passivhus og/eller nullhus. Passivhus er boliger som bruker minst mulig energi ved å innføre passive tiltak, ifølge Enova. Nullhus produserer i tillegg sin egen energi ved hjelp av solcellepaneler, varmepumpe og/eller solfangere.

– Skal man oppnå energimerke A, som er «best i klassen» og et virkelig kvalitetsstempel, må man oppgradere selve bygningsmassen. Design og skall har stor betydning for hvor energivennlig boligen din blir, og hvor mye energi det vil gå med til å varme den opp, forteller daglig leder Kjetil Siversen i EON Element AS i en pressemelding.

Du trenger imidlertid ikke klasse A for å øke boligverdien og få bedre lånevilkår. Hvis du har en bolig med energiklasse A eller B, kan du få et såkalt grønt boliglån med lavere renter. Det kan igjen slå positivt ut på salgsprisen når du en dag skal selge boligen din. Hvor mye du kan forvente å få, avhenger av mange faktorer som standard, beliggenhet og nøyaktig hvilke klimatiltak du har gjennomført.

Andre fornybare energikilder som kan øke boligverdien

Selv om det er solceller som er best dokumentert, finnes det andre fornybare energikilder som kan øke verdien på boligen din. Det er fordi potensielle kjøpere kan spare penger på strømutgifter, noe som gjør bolighandelen mer lønnsom for dem på sikt. Solfanger er et godt eksempel på dette.

Akkurat som navnet tilsier, fanger dette systemet opp solstråler og bruker dem til å varme opp vann. Du trenger derfor vannbåren varme for å kunne dra fordel av solfangere. Det varme vannet blir deretter sirkulert rundt boligen via rør, for eksempel som gulvvarme eller til radiatorer. Et vannbårent system kan varme opp både tappevann og rom i boligen.

Forskjellige typer varmepumper utnytter også fornybare varmekilder og kan gjøre boligen mer attraktiv når du skal selge den. For eksempel, bergvarmepumper utnytter solvarme som lagres dypt under bakken. De fleste boliger kan dekke størstedelen av energibehovet sitt med bærekraftige løsninger som dette.

Konklusjon: Så mye øker boligverdien med fornybare energikilder som solceller

Nøyaktig hvor mye boligverdien øker med fornybare energikilder som solcellepaneler vil variere, basert på en rekke faktorer som størrelsen på solcelleanlegget, beliggenheten til eiendommen og standarden på boligen. Energimerking kan også ha mye å si, både for boligens verdi og hvilke renter du får på boliglånet.

Generelt sett, viser forskningen tydelig at investering i solkraft og andre energitiltak til hjemmet kan være en smart økonomisk beslutning for huseiere.

Kilder:

Enova

Sveriges lantbruksuniversitetet

Vattenfall

Zillow Research

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norsk takst

EON Element AS

Gi din vurdering av artikkelen

Klikk på en stjerne og gi din vurdering!

Gjennomsnittlig vurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger hittil

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Inneklimapriser
Logo