Så mye øker energikilder verdien på boligen

Grønne energikilder kan både øke verdien på boligen din, samtidig som de reduserer strømregningen dine. Kanskje du til og med kan få lavere renter på lånet ditt ved å oppgradere boligen? Her tar vi en titt på hvor mye boligverdien øker med solceller, varmepumper og lignende.

Kan energikilder øke boligverdien?

Energikilder som solceller og varmepumper kan øke verdien på boligen din, samtidig som du kan spare penger på reduserte strømregninger. Det kan også hende at boligen din får en bedre energikarakter, noe som kan kvalifisere deg for et grønt boliglån med lavere renter. Du kan uansett forhandle om bedre renter på ordinære boliglån, dersom boligverdien øker.

Belåningsgraden går nemlig ned når boligverdien går opp. Belåningsgrad er forholdet mellom størrelsen på boliglånet ditt og verdien av boligen din, uttrykt i prosent. Mange banker tilbyr lavere renter og gunstigere vilkår til dem som har en belåningsgrad 75 % eller mindre. Du kan dermed redusere belåningsgrad ved å oppgradere boligen og øke verdien, uten å betale ekstra på lånet.

En smart måte å oppgradere boligen er å investere i energikilder som øker boligverdien, samtidig som de reduserer strømutgiftene dine. Nøyaktig verdiøkning avhenger av hvilken energikilde du velger og spesifikke faktorer ved boligen din. Vi anbefaler derfor at du ber om verdivurdering fra en dyktig eiendomsmegler. Megleren kan dessuten utarbeide en e-takst for deg. E-takst er en verdivurdering der boligverdien registreres i en database. 

Finansinstitusjoner kan hente ut opplysninger fra denne databasen, slik at verdivurderingen kan brukes som dokumentasjon når du søker lån med pant i bolig.

Så mye øker solceller verdien på boligen

Energikilder som solceller kan øke verdien på boligen din betydelig. Akkurat dette er et stort pluss, ettersom levetiden på et typisk solcelleanlegg er opptil 30 år. Det betyr at selv om du har tenkt til å flytte videre lenge før levetiden på anlegget er over, kan du likevel dra økonomisk fordel av installasjonen i form av økt fortjeneste ved boligsalg.

Nøyaktig hvor mye boligverdien øker med solceller på taket, avhenger av spesifikke faktorer ved både boligen og anlegget. Derfor er det vanskelig å si noe eksakt, men det finnes studier som viser til høy verdiøkning. For eksempel, en svensk undersøkelse viste at solceller økte boligverdien med 14 % når det var på tide å selge boligen igjen. 

Forskerne sammenlignet statistikk fra boligsalg og solcelleinstallasjoner for å komme frem til resultatet. Studien tok hensyn til faktorer som beliggenhet, størrelse på tomten, alder på boligen og lignende for at resultatet skulle være så realistisk som mulig. I tillegg finnes det undersøkelser fra både USA og Tyskland som bekrefter at solceller øker verdien på boligen din.

Så mye øker varmepumper verdien på boligen

Det er slett ikke alltid de største og mest kostbare tiltakene som gir de beste resultatene. Noe så enkelt som å installere en luft-til-luft varmepumpe kan noen ganger utgjøre en betydelig forskjell i boligverdien – det gjelder spesielt for deg som allerede har tette vinduer og god isolasjon.

Selv om varmepumpen i seg selv ikke påvirker verdien i særlig stor grad, kan den potensielt medvirke til at boligen rykker opp en energiklasse. En relativt rimelig energikilde som for eksempel en luft-varmepumpe kan på den måten forbedre boligens energikarakter, noe som igjen kan øke verdien på boligen.

I tillegg kan varmepumpen gjøre boligen mer attraktiv når du en gang skal selge. Strømprisene blir stadig dyrere, og energieffektiv oppvarming er et stort pluss for kjøperne. Ifølge Enova, kan oppvarming utgjøre opptil 55 % av strømforbruket for norske husholdninger. Det kan dermed være mye penger å spare med en varmepumpe.

Fornybare energikilder til deg med vannbåren varme

Foruten solceller og varmepumpe, finnes det andre energikilder som kan øke verdien på boligen din. Eksempler på dette er solfanger for deg med vannbåren varme. En solfanger “fanger opp” varmen fra solen. Denne brukes til å varme opp vannet i det vannbårne systemet. Vannbåren varme kan også kombineres med væske-til-vann varmepumpe og luft-til-vann varmepumpe.

Fordelen med å kombinere fornybare energikilder med et vannbårent system er at du kan varme opp både tappevann og rommene i boligen. Du kan dermed spare betydelig med penger og gjøre boligen mer attraktiv for kjøpere hvis du en gang skal selge. Oppvarming av varmtvann utgjør nemlig opptil 15 % av energiforbruket.

Du må imidlertid veie kostnadene opp mot den potensielle verdiøkningen for å vurdere hva som lønner seg for deg. Kostbare og store tiltak lønner seg sjelden hvis du kun investerer for å øke prisen ved boligsalg. Skal du derimot bo i boligen i noen år, kan du tjene inn igjen kostnadene i form av lavere strømregninger. I tillegg kan økt boligverdi gi deg lavere renter på lånet.

Konklusjon: Så mye øker energikilder verdien på boligen

Fornybare, grønne energikilder som solceller og varmepumper er et smart valg for både lommeboken din og planeten vår. Du kan nemlig spare penger på strømutgifter og få bedre lånevilkår ved å investere i energitiltak som øker verdien på boligen din. Bare husk at du bør snakke med en profesjonell eiendomsmegler for å undersøke nøyaktig hvor stor verdiøkning det er snakk om. 

Spesifikke faktorer ved boligen din og hvilken type energikilde du investerer i påvirker nemlig hvor mye boligverdien øker. Lykke til!

Gi din vurdering av artikkelen

Klikk på en stjerne og gi din vurdering!

Gjennomsnittlig vurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger hittil

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Inneklimapriser
Logo